Armering

Att gjuta kan till en början verka både enkelt och problemfritt. Man blandar lite betong och sen låter det stelna. Problemet som nybörjare dock gör är att man glömmer armering. Armering fyller en jätteviktig funktion just att fördela spänningar över det man gjuter så att inte sprickor bildas vilket är både fult och i vissa fall kan göra att konstruktionen går sönder.

 

Armering till många konstruktioner

Armering finns i en rad olika utföranden. Det kanske mest klassiska exemplet är armeringsstål som helt enkelt är långa stänger som man sedan använder i olika typer av gjutningar. Då armeringsstålen är långa kan de med fördel användas i både långa gjutningar som mer fyrkantiga gjutningar. Helt beroende på vad man är ute efter. Ofta säljst just armeringsstål i 2 eller 6 meters längder lite beroende på vad man har för återförsäljare. Här kan du dock klippa dessa till önskad längd om du har rätt utrustning. 

Armeringsnät till större gjutningar

Ska man gjuta en platta eller grund så kan det lätt bli bökigt att använda vanliga armeringsstål. Här kan man istället med fördel använda armeringsnät som man helt enkelt lägger ut och därmed slipper lägga vanlig armering i kors. Nätet finns i lite olika tjocklekar samt olika bredder. Här får man helt enkelt utgå från hur stor plattan som man ska gjuta kommer bli. Det armeringsnätet gör är att det födelar spänningar längs med hela plattan. Om man struntar i detta så kan det lätt bli uytliga sprickor pga plattans egentyngd vilket både är fult och kan växa till större skador med tiden.

armering

Att gjuta behöver inte vara speciellt dyrt. Det gäller att man jämför priser och försöker hitta bra kvalite och utformad armering som passar just dina behov. Kom ihåg att du kan alltid klippa exempelvis armeringsstål och även armeringsnät och du har sådan utrustning. Därför kan det vara fördel och kanske billigare att köpa lite längre armeringsstål för att sedan kapa till de längder man önskar. 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)